Ömlesztett tárolás

Burgonyához, hagymához vagy gyökérzöldségekhez

Az ömlesztett tárolók főleg burgonya, hagyma és egyes gyökérzöldségek tárolására alkalmasak. Ezen tárolási mód előnye, hogy a hűtő levegő a tárolt anyagba nyomás alatt kerül befúvásra, ezért a szellőztetés hatékonysága nagyobb mint a konténereknél. Ez a rendszer viszont nagy igényeket támaszt a szellőztetés pontosságával szemben (fenn áll a tárolt anyag sérülésének veszélye a túl meleg vagy hideg levegő hatására). A légtechnikával szemben támasztott igények is nagyobbak mint a konténeres tárolóknál, mivel a légtechnikai teljesítmény a raktározott anyagtól függően 100 - 300 m3/t/óra kell legyen 150 - 300 Pa nyomásnál. A légtechnikai rendszer előnye viszont az, hogy a tárolt anyag minősége jobban befolyásolható a légtechnikai beavatkozásokkal (pl. a burgonya raktározásakor szárítás, mechanikai sérülések gyógyulása, folyamatos hűtés stb.).

Ömlesztett tároló

A légkeverő kamrák, melyek a konténeres raktárakhoz hasonlóan itt is a sikeres raktározás alapját képezik, az ömlesztett anyagokat tároló raktáraknál általában az építkezési munkálatok idején kerülnek beépítésre. A szellőző csatornák lehetnek padlószint felettiek (acélból, fából, műanyagból), vagy fa-, vasbeton- esetleg acél ráccsal lefedve a padlószint alatt.

A ömlesztett tárolók előnyei és hátrányai

a nyomás alatti szellőztetésnek köszönhetően az anyag teljes rétegében egyenletesen szellőzik
a nedves anyag hatékony szárítása a betakarítás után
a raktár egész terében egyenletes hőmérséklet tartható fenn

a különböző termékek egy raktárban való tárolása korlátozott
a folyamatos be-, és kitárolás korlátozott
a meglévő épületek átalakítása bonyolultabb (a konténeres raktárakkal szemben)
a konténeres raktárakkal szemben az energia igény nagyobb

Ömlesztett raktárak légállapot szabályzása.

Az ömlesztett tárházak légtechnikai berendezései

Az Agroel cég az ömlesztett tárolók teljeskörű megoldását szállítja. Itt találja a fő alkotórészekről szóló információkat:

1. Ventillátor - a levegő raktártéren belüli szállítására szolgál.
2. Beáramló levegő ablak - a külső friss levegő raktárba áramlását és a kívánt hőmérséklet elérését elősegítendő belső levegővel való keveredését szolgálja. Az abalakot állásérzékelővel ellátott lineáris vagy radiális elektromos szervomotor irányítja.
3. Kiáramló levegő ablak - a meleg levegő raktárból való elvezetését szolgálja. Az ablak általában az egyik oldalfalban a raktár födémszerkezeténél van elhelyezve, gyakran ugyanazon falon, mint a beáramló levegő ablak.
4. Párologtató (hűtő) - a belső forgatott levegő hűtésére szolgál. A párologtató a hűtőanyagot szállító csővezetékből, a hőenergia átvételét szolgáló lamellákból és az adagoló szelepből áll, amely a beérkező hűtőanyag mennyiségét az elpárolgó meleg mennyiségétől függően automatikusan szabályozza. A párologtatóban a szabályozó rendszerre kötött hőérzékelő van. A párologtatót rézcsövek kötik össze a kondenzációs egységgel.
5. Párásító panelek - a levegő párolgás elvén működő nedvesítésére szolgál, vízcseppek keletkezése nélkül. A párologtatás egy speciális pórusos anyag segítségével folyik, amely egy forgató egységből állandóan vízzel telíett. A nedvesítő panaleken keresztül áramló levegő csak annyi vizet vesz fel amennyit adott húőmérsékleten képes befogadni. Így nem fordulhat elő, hogy a raktártérbe vízcseppek formájában víz kerüljön, amelyik a tárolt anyagra csepegve betegségek kialakulását okozhatja. A víz párologtatásával csökken a panelek hőmérséklete, ezzel együtt csökken a paneleken átáramló levegő hőmérséklete is. Az így lehűtött levegő felhasználható a tárolt anyagok hűtésére és elősegíti azok relatív páratartalmának magas szinten tartását. A nedvesítés alkalmazható a külső levegővel való szellőztetésnél és az aktív hűtésnél is, feltéve, ha felszerelésre került.
6. Az ablakok irányításának fogasrúdjai - a beszívó és kifúvó ablakok irányításához szükséges erők átvitelére szolgálnak. A lineáris szervomotorokhoz nem szükséges a fogasrudak használata.
7. Radiális vagy lineáris szervomotor - az ablakok irányítására szolgál.
8. Terhelési falak - egyes raktárak falai nincsenek a tárolt anyagok oldalnyomására tervezve. Ilyen esetekben a raktárat terhelhető falakkal kell kiegészíteni. Ezek általában speciális galvanizált idomelemek, vagy készülhetnek fából is.
9. Nyomáskamra - a levegő szállítására szolgál az egyes padlószint feletti és alatti csatornákon keresztül. A nyomáskamra szerkezete számítások tárgyát képezi.
10. Szellőző csatornák - lehetnek padlószint felettiek vagy alattiak. A felújított raktáraknál, ahol a betonpadló általában már adot, előnyöseb a padlószint feletti csatornák használata, mert így nem szükséges a kész padozat felbontása. Más esetekben a padlószint alatti csatornákat ajánljuk.

A kivitelezés módjai

Légkeverő kamra

Légkeverő kamra - a ventillátorok, a beáramló- és kiáramló levegő ablakok.

Ablakok

Kiáramló levegő ablakok és azok irányítása radiális szervomotorral és fogaslécekkel.

Nyomáskamra

Nyomáskamra a nedvesítő panelekkel.

Légkeverő kamra

Légkeverő kamra - beáramló levegő ablakok és ventillátorok

A megfelelő megoldás

A légkondicionáló rendszer professzionális megtervezése a jövőbeni sikeres raktározás alapfeltétele. Szakembereink ezért szívesen tanácsot adnak az Ön raktára számára optimális megoldás megtalálásához és előkészítik az építkezési dokumentáció kidolgozásához szükséges adatokat. Ezeket a szolgáltatásokat minden kedves Ügyfelünknek ingyenesen nyújtjuk!A raktár megtervezése nem egyszerű. Az ömlesztett tárolók többszáz különböző változatát oldottuk már meg - bízza ránk az Ön raktárának megtervezését is.


A kivitelezés problematikája - főleg ezen elemekből áll:

● A raktározott termék fajtájától és mennyiségétől függően a levegő szükséges mennyiségének kiszámítása és a ventillátorok kiválasztása
● A beszívó és kifúvó ablakok felületének kiszámítása
● Az ablakok lineáris vagy radiális szervomotorokkal való meghajtásának kiválasztása
● Az légkeverő kamra méretei és elrendezése
● A nyomáskamra méretei és elrendezése
● A légtechnikai szellőző csatornák típusának kiválasztása
● Az egyes csatornák felületének kiszámítása és azok elhelyezése a raktáron belül
● A levegő csatornából a raktározott anyaghoz átjutását elősegítő rések nagyságának kiszámítása
● A szabályozó rendszer megtervezése a raktár típusára, a raktározott terményekre és a raktározás céljára való tekintettel